Rajčata s cukrem na zimu: Recept na lahodnou domácí zavařeninu

Připravte si sladkokyselou rajčatovou pochoutku, která obohatí váš zimní jídelníček.

Mnoho lidí si připravuje rajčata s cukrem na zimu, a tato pochoutka je oblíbená jak na každodenním, tak na slavnostním stole. Pokud jste dosud tento recept nezkoušeli, vezměte si k srdci náš osvědčený postup. Nemusíte se obávat, že by rajčata byla příliš sladká; cukr zde slouží k vyvážení slanosti a kyselosti. Samotný proces přípravy je poměrně jednoduchý a v mnohém se neliší od tradičních metod konzervování. Pečlivě dodržujte pokyny v receptu a můžete si být jisti skvělým výsledkem.

Proč připravit rajčata s cukrem?

Rajčata s cukrem nabízejí unikátní kombinaci sladkosti a kyselosti, která dodá vašim pokrmům nový rozměr. Jsou skvělá jako příloha k masům, do salátů nebo jako samostatná chuťovka. Navíc domácí konzervace vám umožní využít přebytek rajčat z vaší zahrady a mít tak zásobu chutných rajčat po celou zimu.

Ingredience na 3 litrové sklenice

  • Rajčata: 2 kg (nejlépe menší a pevná)
  • Listy rybízu: 4 ks
  • Bobkový list: 2 ks
  • List křenu: 1 ks
  • Kopr (nejlépe s květy): 10 g
  • Česnek: 4 stroužky
  • Celý černý pepř: 5 kuliček
  • Voda: 2 litry
  • Cukr: 5 polévkových lžic
  • Sůl: 2 polévkové lžice
  • 9% ocet: 50 ml

Vybavení:

  • 3 sterilizované litrové sklenice s víčky
  • Velký hrnec
  • Nůž a prkénko
  • Vařečka
  • Kuchyňská utěrka nebo deka

Postup přípravy

  1. Příprava bylinek: Všechny listy (rybízové, křenové) a kopr důkladně omyjte pod tekoucí vodou a osušte papírovými utěrkami.
  2. Sterilizace sklenic: Sklenice a víčka umyjte s použitím jedlé sody nebo přípravku na odmaštění. Sterilizujte je buď v troubě při 110 °C po dobu 15 minut, nebo je ponořte do vroucí vody na 10 minut. Nechte oschnout na čisté utěrce.

  1. Příprava česneku: Česnek oloupejte a každý stroužek rozkrojte napůl.
  2. Vložení koření: Do každé sterilizované sklenice vložte několik kousků česneku, listy rybízu, bobkový list, list křenu, kopr a kuličky pepře.

  1. Mycí a sušení rajčat: Rajčata omyjte pod tekoucí vodou a osušte papírovými utěrkami.
  2. Odstranění stopky: Odstraňte z rajčat zbytky stopek. Pokud jsou rajčata větší, můžete je na několika místech propíchnout jehlou nebo špejlí, aby při sterilizaci nepraskla.
  3. Plnění sklenic: Rajčata opatrně naskládejte do připravených sklenic s kořením. Snažte se je uspořádat tak, aby se nepoškodila a sklenice byla co nejvíce naplněná.

  1. Ohřev vody: Ve velkém hrnci přiveďte 2 litry vody k varu.
  2. První zalití: Vroucí vodou zalijte rajčata ve sklenicích až po okraj. Přikryjte je víčky (neutahujte) a nechte stát 10 minut. Tento krok umožní rajčatům se prohřát a uvolnit případné vzduchové bubliny.

  1. Scezení vody: Po 10 minutách vodu ze sklenic slijte zpět do hrnce. Pro snadné slévání můžete použít speciální víčko s otvory nebo cedník.
  2. Přidání cukru a soli: Do scezené vody přidejte 5 polévkových lžic cukru a 2 polévkové lžíce soli. Dobře promíchejte.
  3. Ohřev nálevu: Nálev přiveďte k varu na silném ohni. Jakmile začne vřít, přidejte 50 ml 9% octa a ihned odstavte z ohně.

Konečné zalití a uzavření sklenic

  1. Zalévání rajčat: Horkým nálevem opatrně zalijte rajčata ve sklenicích až po okraj.
  2. Uzavření sklenic: Sklenice pevně uzavřete sterilizovanými víčky pomocí zavařovacího klíče nebo šroubovacího uzávěru.
  3. Ochlazení: Sklenice otočte dnem vzhůru a položte na kuchyňskou utěrku nebo ručník.
  4. Izolace: Zakryjte sklenice dekou nebo ručníkem, aby chladly pomalu. Tento krok pomáhá dokončit proces sterilizace a zajišťuje dlouhodobou trvanlivost.
  5. Chladnutí: Nechte sklenice zcela vychladnout, ideálně přes noc.

Užitečné tipy

Skladování

Rajčata s cukrem skladujte na chladném a tmavém místě, například ve sklepě nebo spíži. Díky důkladné tepelné úpravě a „odpočinku“ pod teplou dekou vydrží po celou zimu i mimo lednici.

Variace receptu

Česnekem nelze rajčata pokazit, takže pokud máte rádi výraznější chuť, můžete zvýšit množství česneku až na 6 nebo 8 stroužků. Pro větší pikantnost můžete přidat kousek chilli papričky nebo feferonky.

Použití bylinek

Kromě uvedených listů můžete přidat také listy višně, hroznového vína nebo bazalku, které dodají rajčatům další aroma.

Výživové hodnoty (na 1 litrovou sklenici)

  • Kalorie: 883 kcal
  • Bílkoviny: 23,44 g
  • Tuky: 4,16 g
  • Sacharidy: 191 g

Časté dotazy

1. Nebudou rajčata příliš sladká?

Ne, cukr v tomto receptu slouží k vyvážení slanosti a kyselosti. Výsledná chuť je harmonická a rajčata nejsou přeslazená.

2. Musím použít ocet?

Ano, ocet je důležitý pro konzervaci a trvanlivost rajčat. Pomáhá zabránit růstu bakterií a plísní.

3. Můžu použít jiný druh octa?

Nejlepší je použít 9% kvasný lihový ocet. Pokud použijete ocet s nižší kyselostí, může být nutné upravit množství nebo přidat citronovou šťávu pro dostatečnou konzervaci.

Závěr

Příprava rajčat s cukrem na zimu je skvělý způsob, jak si uchovat chuť letních rajčat po celý rok. Tento recept je jednoduchý a výsledek stojí za to. Vaše domácí konzervovaná rajčata obohatí mnoho pokrmů a překvapí svou chutí i vaše hosty. Přejeme vám úspěšné zavařování!


Tento recept pro vás připravila redakce webu jazykovakompetence.cz, která vám přináší inspiraci a tipy pro vaši kuchyni a každodenní život.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Jazykové kompetenční centrum

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: