Nakládaná rajčata bez slupky na zimu: Lahodný recept pro pohodlnou konzumaci

Připravte si na zimu nakládaná rajčata bez slupky, která jsou nejen chutná, ale i pohodlná k jídlu.

Nakládaná rajčata patří mezi oblíbené pochoutky, ale jejich konzumace může být někdy nepohodlná. Slupka často překáží a při krájení nožem a vidličkou se ztrácí lahodná šťáva. Tento recept vám ukáže, jak připravit nakládaná rajčata bez slupky, která si zachovají svůj tvar, strukturu dužiny a budou esteticky přitažlivá. Navíc bude jejich konzumace mnohem pohodlnější a elegantnější.

Proč připravovat nakládaná rajčata bez slupky?

Odstraněním slupky z rajčat získáte jemnější texturu a lepší chuťový zážitek. Rajčata bez slupky lépe absorbují nálev a koření, což zintenzivní jejich chuť. Navíc se vyhnete nepříjemnému odlupování slupky při konzumaci.

Ingredience na 7 litrových sklenic

  • Rajčata: 4 kg (nejlépe středně velká a pevná)
  • Kopr: 50 g (větvičky i květy)
  • Listy černého rybízu: 14 ks
  • Listy křenu: 4 ks (každý rozdělený na polovinu)

Na nálev:

  • Voda: 3 litry
  • Cukr: 1 sklenice (cca 200 g)
  • Sůl: 125 g
  • Bobkový list: 3 ks
  • Mletý červený pepř (pálivý): 1 čajová lžička
  • 9% ocet: 30 ml

Vybavení:

  • 7 sterilizovaných litrových sklenic s víčky
  • Velký hrnec
  • Široký hrnec na sterilizaci
  • Nůž a prkénko
  • Vařečka
  • Sítko nebo děrovaná lžíce
  • Utěrka nebo mřížka na dno hrnce

Postup přípravy

Příprava sklenic a bylinek

  1. Sterilizace sklenic: Sklenice a víčka důkladně umyjte horkou vodou s detergentem nebo jedlou sodou. Poté je sterilizujte v troubě při 110 °C po dobu 15 minut nebo je ponořte do vroucí vody na 10 minut. Nechte je oschnout na čisté utěrce.
  2. Příprava bylinek: Kopr, listy černého rybízu a křenu omyjte pod tekoucí vodou a osušte. Listy křenu roztrhněte na poloviny, aby se lépe vešly do sklenic.
  3. Umístění bylinek do sklenic: Na dno každé sklenice vložte několik větviček kopru, 2 listy černého rybízu a polovinu listu křenu.

Příprava rajčat

  1. Výběr rajčat: Zvolte pevná a zralá rajčata bez poškození.
  2. Mycí a příprava: Rajčata omyjte pod tekoucí vodou. Odstraňte stopky, ale nepropichujte je, aby si zachovala šťávu.
  3. Blanšírování: Do velkého hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Připravte si také nádobu s velmi studenou vodou (ideálně s ledem).
  4. Odstranění slupky: Rajčata ponořujte po dávkách do vroucí vody na 10 sekund. Poté je pomocí děrované lžíce přeneste do studené vody. Tímto způsobem slupka snadno povolí.
  5. Loupání: Rajčata opatrně oloupejte, začněte od místa, kde byla stopka. Dávejte pozor, abyste nepoškodili dužinu.

Plnění sklenic

  1. Odkapání rajčat: Oloupaná rajčata položte na sítko nebo čistou utěrku, aby odkapala přebytečná voda.
  2. Plnění sklenic: Rajčata opatrně vkládejte do sklenic na připravené bylinky. Snažte se je uspořádat tak, aby se nepoškodila a sklenice byla co nejvíce naplněná.

Příprava nálevu

  1. Smíchání ingrediencí: Do velkého hrnce nalijte 3 litry vody. Přidejte 125 g soli, 1 sklenici cukru, 3 bobkové listy a 1 čajovou lžičku mletého červeného pepře.
  2. Vaření nálevu: Nálev přiveďte k varu a vařte 1–2 minuty, aby se sůl a cukr zcela rozpustily a koření uvolnilo své aroma.
  3. Přidání octa: Do vroucího nálevu přidejte 30 ml 9% octa a ihned odstavte z ohně.

Zalití rajčat a sterilizace

  1. Zalévání sklenic: Horkým nálevem opatrně zalijte rajčata ve sklenicích až po okraj. Ujistěte se, že jsou všechna rajčata ponořená.
  2. Příprava na sterilizaci: Dno širokého hrnce vyložte složenou utěrkou nebo speciální mřížkou, aby sklenice nebyly v přímém kontaktu s dnem hrnce.
  3. Umístění sklenic do hrnce: Sklenice vložte do hrnce a zalijte horkou vodou tak, aby sahala do úrovně „ramen“ sklenic (pod víčka).
  4. Sterilizace: Hrnec přiveďte k varu a od chvíle, kdy voda začne vřít, sterilizujte sklenice po dobu 5–8 minut.

Uzavření sklenic a chlazení

  1. Uzavření sklenic: Po sterilizaci opatrně vyjměte sklenice z hrnce pomocí kleští nebo rukavic. Ihned je pevně uzavřete sterilizovanými víčky.
  2. Otočení sklenic: Sklenice otočte dnem vzhůru a položte na čistou utěrku. Tím zkontrolujete těsnost uzávěru a zároveň pomůžete dokončit sterilizaci.
  3. Chlazení: Nechte sklenice zcela vychladnout při pokojové teplotě. Můžete je zakrýt dekou nebo ručníkem, aby chladly pomalu.

Tipy a triky pro dokonalá nakládaná rajčata bez slupky

Výběr rajčat

  • Vybírejte pevná a zralá rajčata střední velikosti. Odolnější odrůdy lépe drží tvar po odstranění slupky a během sterilizace.
  • Vyhněte se přezrálým nebo měkkým rajčatům, která by se mohla rozpadnout.

Přizpůsobení koření

  • Pro výraznější chuť můžete přidat do nálevu další koření, jako je mletý černý pepř, hořčičná semínka nebo koriandr.
  • Pokud máte rádi pikantnější chuť, můžete zvýšit množství mletého červeného pepře nebo přidat kousek chilli papričky do každé sklenice.

Bezpečnost při sterilizaci

  • Při manipulaci s horkými sklenicemi a vodou buďte opatrní. Používejte kuchyňské rukavice nebo kleště.
  • Čas sterilizace počítejte od okamžiku, kdy voda v hrnci začne aktivně vřít.

Výhody nakládaných rajčat bez slupky

Tato rajčata jsou nejen chutná, ale také praktická. Odstranění slupky usnadňuje konzumaci a zlepšuje chuťový zážitek. Rajčata si zachovají svou šťavnatost a díky pečlivé přípravě i estetický vzhled, což oceníte při servírování na slavnostních tabulích.

Skladování

Uzavřené a sterilizované sklenice skladujte na chladném a tmavém místě, například ve sklepě nebo spíži. Nakládaná rajčata bez slupky vydrží celou zimu a zachovají si svou chuť a kvalitu.

Časté dotazy

1. Proč je nutné rajčata blanšírovat?

Blanšírování v horké vodě a následné rychlé ochlazení umožňuje snadné odstranění slupky bez poškození dužiny rajčete.

2. Mohu použít jiný ocet než 9%?

Ano, můžete použít například jablečný nebo vinný ocet, ale upravte množství podle jeho koncentrace, aby byla zachována potřebná kyselost pro konzervaci.

3. Je sterilizace nutná, když jsou rajčata bez slupky?

Ano, sterilizace je důležitá pro zajištění trvanlivosti a bezpečnosti produktu, zejména když pracujete s rajčaty bez slupky, která jsou náchylnější k mikrobiálnímu růstu.

Závěr

Nakládaná rajčata bez slupky jsou skvělým způsobem, jak si užít chuť rajčat i v zimních měsících. Díky tomuto receptu získáte chutnou a esteticky přitažlivou pochoutku, kterou můžete pohodlně servírovat na jakékoliv příležitosti. Vyzkoušejte tento recept a obohaťte svou spižírnu o tuto lahůdku.


Tento recept pro vás připravila redakce webu jazykovakompetence.cz, která vám přináší inspirace a tipy pro vaši kuchyni a každodenní život.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Jazykové kompetenční centrum

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: