Odborníci radí, jakou kávu si objednat, pokud vám záleží na vašem zdraví

Prvního října se po celém světě slaví Mezinárodní den kávy. Při této příležitosti se vědci podělili o rady, jaký kávový nápoj byste měli v kavárně upřednostnit, pokud vám záleží na vašem zdraví.

Horká nebo studená káva: Která je pro vás lepší?

I s příchodem podzimu zůstávají v nabídce kaváren osvěžující kávové nápoje jako ledové latté, bumble s džusem nebo espresso tonic. Zároveň horké nápoje jako americano, cappuccino nebo filtrovaná káva vytvářejí útulnou atmosféru. Výběr mezi nimi může být složitý.

Kardiolog Majid Basit uvádí, že horká káva je bohatší na antioxidanty. Podobný závěr byl publikován v časopise Scientific Reports. Účinné látky v horkém nápoji efektivně snižují úroveň stresu. Také při horkém způsobu přípravy zůstává v nápoji více kofeinu.

Kofein: Přítel i nepřítel

Kofein dodává energii, ale zároveň může způsobit nepříjemné pocity v žaludku a zrychlený srdeční tep. Ve „rychlých“ studených kávách (obvykle sladké nápoje jako iced latte) často najdete mléko a smetanu, které kompenzují zvýšenou dávku kofeinu, a hořčík, který normalizuje krevní tlak. Nicméně obsah cukru v takových nápojích je vyšší, jak připomněla lékařka v rozhovoru pro Daily Mail.

Cold brew: Alternativa s nižší kyselostí

Jiná situace je u kávy připravované za studena — cold brew. Jeho vlastnosti se příliš neliší od vlastností horkého nápoje, ale má alespoň jednu zjevnou výhodu: kyselost cold brew je nižší, takže je vhodnější pro trávicí systém.

Závěr: Volba je na vás

Celkově by výběr kávy měl vycházet z osobních preferencí. Samozřejmě, standardní varianty bez přídavků — espresso, americano a další „klasické“ kávy — budou zdravější, ale i s nimi byste to neměli přehánět.


Tento článek připravila redakce webu jazykovakompetence.cz, která se snaží poskytovat užitečné informace pro zdravý životní styl a výživu.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Jazykové kompetenční centrum

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: