Toto palivové dřevo je lepší než ostatní pro spalování: kdy a jak sklízet

Je důležité vědět, jak skladovat palivové dřevo na zimu, aby bylo vhodné po dlouhou dobu.

Tipy, jaké palivové dříví je nejlepší na topení / foto ua.depositphotos.com

Zima je za dveřmi a mnozí přemýšlejí o tom, jak budou po příchodu chladného počasí vytápět své domovy. Mnoho domácností využívá k vytápění kotle a kamna na tuhá paliva. V tomto článku vám řekneme, jak připravit palivové dřevo na zimu.

Kdy je nejlepší čas na přípravu palivového dřeva na zimu – musíte vzít v úvahu

Proces sběru palivového dřeva je velmi dlouhý a obtížný. Je velmi důležité to udělat předem: od jedné sezóny k druhé.. Pro lepší spalování dřeva musí jeho příprava začít v konkrétním období sezóny a následně zajistit správné skladování.

Doporučuje se začít s přípravou palivového dříví na zimu v polovině podzimu nebo když už přišla zima. Faktem je, že blíže k nástupu chladného počasí v důsledku zpomalení pohybu mízy stromů vyschnou mnohem rychleji. Dřevo, které je v zimě zmrzlé, se navíc snáze štípe.

Je důležité vzít v úvahu, že palivové dřevo vytěžené v zimě během příštího léta rychle vyschne a může být použito v příštím chladném období.

Jak skladovat palivové dříví na zimu – důležitý bod

Je známo, že dobře vysušené dřevo dobře hoří a produkuje hodně tepla. Proto je nejlepší je uložit do připravené hromady dřeva. Ideální variantou je dobře větraná místnost, ale poslouží i ulice. Popišme hlavní body týkající se skladování:

  • Je důležité chránit palivové dřevo před vlhkostí a srážkami ve formě deště nebo sněhu. K tomu poslouží běžný film.
  • Abyste dřevo chránili před hnilobou, musíte ho skladovat tak, aby vzduch zespodu neustále cirkuloval.
  • Záleží také na tom, jak naskládáte palivové dříví na zimu. Nejlepší je uspořádat je v kolmém nebo křížovém tvaru. To zajistí stabilitu „konstrukce“ a dobré větrání.

Odpověď na otázku, které palivové dřevo dává více tepla, spočívá do značné míry v tom, jak dlouho bylo správně skladováno.

Jaký druh palivového dřeva je nejlepší pro kotel a kamna – nenechte se mýlit

Je známo, že dřevo různých druhů se liší svými vlastnostmi: od množství tepla generovaného při spalování až po množství zanechaných sazí a úroveň emitovaného kouře. Proto je důležité zvážit, jaké palivové dřevo je nejlepší pro vytápění kamen nebo kotle. Výběr přímo závisí na druhu dřeva.

Je důležité vědět, které dřevo je lepší do kamenaby se předešlo potížím. K tomu jsou vhodné druhy tvrdého dřeva – dub, habr, jasan, buk. Také vhodné palivové dříví z ovocných nebo jehličnatých stromů, případně akátu. Velmi Nedoporučuje se topit v kamnech lípou kvůli velkému množství pryskyřice, která velmi znečišťuje vzduch a ucpává komín. Není vhodný ani modřínemitující velké množství CO (nebezpečný oxid uhelnatý). Palivové dřevo vyrobené z třešně nebo jeřábu silně kouří s minimálním množstvím tepla.

Přečtěte si také:

Chcete-li říci, které palivové dřevo je pro kotel nejlepší, musíte se také nejprve podívat na jeho vlastnosti. Ideální volba – listnaté druhy jako dub, jasan nebo olše kvůli dlouhé době hoření. Není to špatná volba – břízakterý má dobrý odvod tepla. Jehličnany se nedoporučují kvůli velkému množství sazí vznikajících v komínech.

Za zmínku stojí, že nyní pro kotle existuje palivo speciálně upravené z odpadu ve formě štěpky, štěpky nebo pelet. Jejich výhodou je, že hoří prakticky bez kouře a mají slušný odvod tepla.

Dříve jsme psali o tom, jak správně topit surovým dřevem, mluvili jsme o užitečném životním hacku.

Tento článek pro vás připravila redakce webu JazykovaKompetence.cz, která se zaměřuje na inspiraci a praktické rady pro váš osobní a profesní rozvoj. Doufáme, že vám naše doporučení pomohou dosáhnout nových výšin ve vaší kariéře.

Share to friends
Rating
( 3 assessment, average 3.67 from 5 )
Jazykové kompetenční centrum

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: