Okurky nakládané ve vlastní šťávě: Recept na záchranu přerostlých okurek

Objevte způsob, jak využít přerostlé okurky a připravit z nich lahodnou pochoutku nakládanou ve vlastní šťávě.

Máte na zahradě přerostlé okurky a nevíte, co s nimi? Nebo jste v obchodě narazili na velké okurky za výhodnou cenu? Tento recept je ideálním řešením. Místo vody použijeme směs okurkové a jablečné šťávy, která dodá okurkám jemnou chuť s lehce pikantní kyselinkou. Technologie konzervování se v tomto receptu neliší od klasických metod, takže se nemusíte obávat složitých postupů.

Proč nakládat okurky ve vlastní šťávě?

Nakládání okurek ve vlastní šťávě je skvělý způsob, jak využít přerostlé nebo méně atraktivní okurky. Tímto způsobem získáte chutný produkt, který obohatí váš zimní jídelníček. Směs okurkové a jablečné šťávy dodává okurkám jedinečnou chuť a aroma, které v klasických nálevech nenajdete.

Ingredience na 3 litrové sklenice

  • Okurky: 2 kg (ideálně přerostlé nebo větší kusy)
  • Okurková šťáva: 800 ml
  • Jablečná šťáva bez cukru: 1 litr
  • Sůl: 2 polévkové lžíce
  • Cukr: 2 polévkové lžíce

Vybavení:

  • 3 sterilizované litrové sklenice s víčky
  • Velký hrnec
  • Sokovnik nebo mlýnek na maso
  • Gázový sáček nebo plátno
  • Nůž a prkénko
  • Vařečka

Postup přípravy

Příprava okurek a sklenic

  1. Sterilizace sklenic: Sklenice a víčka důkladně umyjte v horké vodě s detergentem. Poté je sterilizujte buď v troubě při 110 °C po dobu 15 minut, nebo je ponořte do vroucí vody na 10 minut. Nechte je oschnout na čisté utěrce.
  2. Příprava okurek: Okurky důkladně omyjte pod tekoucí vodou, abyste odstranili veškeré nečistoty. Odřízněte špičky na obou koncích. Pokud jsou okurky velmi velké, můžete je nakrájet na menší kusy nebo kolečka.
  3. Blanšírování: Okurky ponořte na 2–3 minuty do vroucí vody a poté je rychle zchlaďte ve studené vodě. Tento krok pomáhá zachovat křupavost okurek a zničit případné bakterie.
  4. Uložení do sklenic: Okurky pevně naskládejte do připravených sterilizovaných sklenic. Snažte se je uspořádat tak, aby zůstalo co nejméně volného prostoru.

Příprava okurkové šťávy

  1. Výroba okurkové šťávy: Přerostlé nebo méně atraktivní okurky nakrájejte na menší kousky.
  2. Pokud máte odšťavňovač, okurky jím prožeňte a získejte čerstvou okurkovou šťávu.
  3. V případě, že odšťavňovač nemáte, použijte mlýnek na maso. Okurky umelte a vzniklou hmotu vložte do gázového sáčku nebo plátna.
  4. Lisování šťávy: Sáček s okurkovou hmotou zavěste nad mísu a nechte šťávu samovolně odkapat. Pro urychlení procesu můžete šťávu vymačkat rukama.

Příprava nálevu

  1. Smíchejte šťávy: V hrnci smíchejte 800 ml okurkové šťávy a 1 litr jablečné šťávy bez cukru.
  2. Přidejte koření: Do směsi přidejte 2 polévkové lžíce soli a 2 polévkové lžíce cukru. Můžete také přidat koření dle chuti, jako je pepř, hořčičná semínka nebo bobkový list.
  3. Ohřev nálevu: Směs přiveďte k varu za občasného míchání, aby se sůl a cukr zcela rozpustily.

Zalévání okurek a sterilizace

  1. První zalití: Okurky ve sklenicích zalijte vroucím nálevem až po okraj. Zakryjte je sterilizovanými víčky, ale neuzavírejte je pevně.
  2. Nechte odstát: Sklenice nechte stát 5 minut, aby se okurky prohřály a uvolnily vzduchové bubliny.
  3. Scezení nálevu: Po 5 minutách nálev ze sklenic slijte zpět do hrnce.
  4. Druhé a třetí zalití: Nálev opět přiveďte k varu a proces zopakujte ještě dvakrát. Celkem tedy okurky zalijete třikrát.

Uzavření sklenic

  1. Konečné zalití: Po třetím zalití nálevem sklenice pevně uzavřete sterilizovanými víčky.
  2. Ochlazení: Sklenice otočte dnem vzhůru a položte je na čistou utěrku.
  3. Izolace: Zakryjte sklenice dekou nebo ručníkem, aby chladly pomalu. Tento krok pomáhá dokončit proces sterilizace.
  4. Nechte vychladnout: Sklenice nechte v klidu, dokud zcela nevychladnou, ideálně přes noc.

Tipy a rady pro hospodyňky

Příprava okurkové šťávy bez odšťavňovače

Nemáte-li odšťavňovač, můžete okurky nastrouhat na hrubém struhadle nebo umlet v mlýnku na maso. Vzniklou hmotu vložte do čistého gázového sáčku nebo plátna a vymačkejte co nejvíce šťávy.

Výběr okurek

Pokud nemáte přerostlé okurky, ale přesto chcete tento recept vyzkoušet, zvolte největší a nejšťavnatější okurky, které najdete. Čím více šťávy z nich získáte, tím lepší bude výsledný nálev.

Přidání koření

Pro obohacení chuti můžete do nálevu nebo přímo do sklenic přidat:

  • Česnekové stroužky
  • Kuličky pepře
  • Hořčičná semínka
  • Bobkové listy
  • Listy černého rybízu, třešně nebo vinné révy

Skladování

Uzavřené a sterilizované sklenice skladujte na chladném a tmavém místě, ideálně ve sklepě nebo spíži. Nakládané okurky ve vlastní šťávě vydrží až jeden rok.

Výživové hodnoty (na 1 porci)

  • Kalorie: 97,14 kcal
  • Bílkoviny: 2,74 g
  • Tuky: 0,28 g
  • Sacharidy: 19,69 g

Proč tento recept vyzkoušet?

Nakládané okurky ve vlastní šťávě jsou nejen chutné, ale také zdravé. Díky použití přírodních šťáv obsahují více vitamínů a minerálů než okurky nakládané v běžném nálevu. Jablečná šťáva dodává jemnou kyselost a příjemné aroma.

Časté dotazy

1. Mohu použít koupenou okurkovou šťávu?

Bohužel okurková šťáva není běžně dostupná v obchodech. Nejlepší je připravit ji doma z čerstvých okurek.

2. Je nutné opakovat zalévání třikrát?

Opakované zalévání a zahřívání pomáhá okurkám lépe absorbovat nálev a zajišťuje důkladnou sterilizaci. Tím se prodlužuje trvanlivost produktu.

3. Mohu místo jablečné šťávy použít jinou ovocnou šťávu?

Ano, můžete experimentovat s jinými šťávami, jako je hroznová nebo hrušková. Mějte však na paměti, že to ovlivní výslednou chuť nálevu.

Zajímavosti

Využití vlastní šťávy pro nakládání zeleniny je tradiční metodou v mnoha kulturách. Tato technika pomáhá zachovat přirozenou chuť a nutriční hodnotu potravin.

Závěr

Okurky nakládané ve vlastní šťávě jsou skvělým způsobem, jak využít přerostlé okurky a vytvořit chutnou a zdravou pochoutku. Tento recept je jednoduchý a nevyžaduje speciální vybavení. Vyzkoušejte ho a obohaťte svou spíž o originální domácí nakládané okurky.


Tento recept pro vás připravila redakce webu jazykovakompetence.cz, která vám přináší inspiraci a tipy pro vaši kuchyni a každodenní život.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Jazykové kompetenční centrum

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: