Co udělat v říjnu na zahradě, pokud bylo září suché: nezbytná opatření

Září se chýlí ke konci a letos nám první podzimní měsíc přinesl v mnoha regionech skutečně letní počasí. Teplé a suché dny potěšily, ale nedostatek srážek může ovlivnit stav našich zahrad a rostlin. Zahrádkáři sice uvítali vysoké teploty, ale mnohé z nich nenadchlo, že pršelo jen zřídka.

Proč je důležité doplnit vláhu

Přírodní zálivka téměř neproběhla, takže musíte kompenzovat nedostatek vláhy v půdě. Odborníci doporučují provést takzvanou podzimní závlahu, která pomůže rostlinám připravit se na nadcházející zimní období. Tato závlaha hraje klíčovou roli v ochraně zahradních kultur před následky zhoršujících se povětrnostních podmínek, jako je prudký pokles teplot, teplotní výkyvy, silný vítr nebo velké množství sněhu.

Kdy a jak provést podzimní závlahu

Nejvhodnější čas pro podzimní závlahu je ve druhé polovině října. Sledujte stav půdy pod stromy a keři; pokud je suchá, doplňte vláhu. Nasyťte půdu v okolí stromů a keřů dostatečným množstvím vody. U keřů aplikujte přibližně 10 litrů vody na metr čtvereční, u stromů pak 20 litrů na metr čtvereční. Tak zajistíte kořenům dostatek vláhy pro přečkání zimy.

Další tipy pro péči o zahradu

Pokud během září a října často pršelo, možná nepotřebujete podzimní závlahu. Vždy však zkontrolujte vlhkost půdy. Při pochybnostech raději zavlažte, než riskovat poškození rostlin. Nezapomínejte také na mulčování půdy kolem rostlin. Mulč pomáhá udržet vlhkost v půdě a chrání kořeny před mrazem. Použijte organický materiál, jako je kompost, sláma nebo listí.

Příprava rostlin na zimu

Kromě závlahy a mulčování věnujte pozornost také dalším úkonům. Odstraňte suché a nemocné větve, přihnojte rostliny vhodnými hnojivy a ochraňte citlivé druhy před mrazem pomocí netkaných textilií nebo chvojí. Tak zvýšíte šanci, že vaše rostliny přežijí zimu v dobré kondici.

Závěr

Dodržováním těchto jednoduchých kroků pomůžete svým rostlinám přečkat zimu bez úhony a na jaře se opět budete radovat z jejich zdravého růstu. Péče o zahradu na podzim je investicí do budoucí úrody a krásy vaší zeleně.

Tento článek pro vás připravila redakce webu jazykovakompetence.cz, která se zaměřuje na zlepšování jazykových dovedností a poskytování užitečných informací pro zahrádkáře a milovníky přírody. Doufáme, že vám naše rady pomohou v péči o vaši zahradu.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Jazykové kompetenční centrum

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: