Kdy rozsvítit mlhovky, abyste nedostali pokutu: vysvětlení právníka

V jakých případech je přípustné používat mlhovky a je možné jezdit s mlhovkami bez mlhy – zeptali jsme se odborníka.

Kdy zapnout mlhová světla / pexels.com

Řidiči se někdy ptají: „Kdy je možné zapnout mlhová světla a kdy to není možné?“ Lze je použít místo potkávacích světlometů nebo jen do mlhy? S touto otázkou jsme se obrátili na právníka a řekl nám toto.

Kdy zapnout mlhová světla a kdy je to zakázáno – co říká odborník

Podle právníka Vadima Levitského byste si měli pamatovat, že existují mlhová světla a zadní mlhovka (někdy dvě, červená). Nejprve si to ujasněme: je možné zapnout mlhová světla v noci nebo je používat ve městě při absenci mlhy?

Mlhovky je povoleno používat nejen při mlze, ale i při nedostatečné viditelnosti na vozovce – například večer nebo v tunelu,

– říká právník.

Podle něj můžete zapnout mlhová světla:

  • samostatně s potkávacím světlem;
  • samostatně s dálkovým světlem;
  • spolu s potkávacím světlem;
  • spolu s dálkovými světly.

V noci nebo večer, když je venku tma, stejně jako na neosvětlených úsecích vozovky, je nutné „rozsvěcovat“ mlhovky výhradně potkávacími/dálkovými světly.

Pokud jsou zapnutá pouze mlhová světla, ale potkávací/dálková světla ne, tak se již jedná o přestupek. Ne proto, že používáte mlhová světla, ale proto, že nezapínáte potkávací/dálková světla, ačkoliv byste měli,

– vysvětluje odborník.

Řidič může zapnout zadní mlhovku kdykoli během dne, ale pouze při špatné viditelnosti na silnici.

Přečtěte si také:

Musíte si pamatovat pravidla, když potřebujete zapnout mlhová světla nebo koncová světla:

  • za mlhy, deště;
  • při vjezdu do tunelu;
  • na neosvětlených úsecích vozovky;
  • večer, v noci.

Jak mlhová, tak koncová světla lze podle potřeby použít ve spojení s potkávacími nebo dálkovými světlomety na základě výše popsaných jízdních situací. Jako alternativu k potkávacím a dálkovým světlometům nemůžete použít mlhová světla nebo zadní světlo, zejména pokud je jejich rozsvícení vyžadují dopravní předpisy. Také nemá smysl mít „mlhovky“ nebo baterku, pokud jasně vidíte cestu.

Před použitím mlhových světel je důležité si uvědomit, že vaše mlhová světla by neměla oslňovat ostatní řidiče ani chodce. Za nesprávné použití vnějších osvětlovacích zařízení je odpovědnost stanovena v článku 122 ukrajinského zákoníku o správních deliktech – může to být pokuta ve výši 25 nezdanitelných minimálních příjmů občanů (425 UAH ).

Dříve jsme vám řekli, jak si sami vyleštit světlomety pomocí citronu a sody.

Tento článek pro vás připravila redakce webu JazykovaKompetence.cz, která se zaměřuje na inspiraci a praktické rady pro váš osobní a profesní rozvoj. Doufáme, že vám naše doporučení pomohou dosáhnout nových výšin ve vaší kariéře.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Jazykové kompetenční centrum

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: