Zelí a listová zelenina mohou snižovat účinnost některých léků: prospěch je pak nulový

Při užívání některých léků byste se měli vyhnout potravinám, které mohou snižovat jejich účinnost. Jinak léčba nemusí mít požadovaný efekt a nepříjemné příznaky základního onemocnění se mohou ještě zhoršit.

Interakce mezi potravinami a léky

Dietoložka Joan Salge Blakeová pro magazín LiveScience upozornila na potraviny, které nejsou vhodné v kombinaci s antikoagulanty.

Antikoagulanty a vitamín K

Antikoagulanty jsou léky, které ředí krev a zabraňují tvorbě krevních sraženin, čímž snižují riziko trombózy a dalších kardiovaskulárních komplikací. Při jejich užívání je důležité vyhnout se potravinám bohatým na vitamín K, protože tento vitamín může neutralizovat jejich účinek.

Potraviny s vysokým obsahem vitamínu K

Mezi potraviny, kterým by se měli lidé užívající antikoagulanty vyhnout nebo je omezit, patří:

  • Zelí
  • Listová zelenina (např. špenát, kapusta, rukola)
  • Šťovík
  • Brokolice

Vitamín K hraje klíčovou roli v procesu srážení krve, a proto jeho vysoký příjem může snížit účinnost antikoagulační léčby.

Možnosti a doporučení

To neznamená, že musíte vždy zakázat pokrmy s listovou zeleninou. V některých případech může ošetřující lékař stanovit „bezpečné“ množství těchto potravin. V malých dávkách se schopnost snižovat účinnost léků nemusí výrazně projevit.

Je důležité konzultovat svůj jídelníček s lékařem nebo dietologem, aby se zajistila maximální účinnost léčby a zároveň vyvážená strava.

Další nebezpečné kombinace léků a potravin

Kromě vitamínu K existují i další nebezpečné kombinace léků a potravin či nápojů:

  • Alkohol a léky: Kombinace alkoholu se sedativy, antidepresivy nebo některými analgetiky (např. aspirin a paracetamol) může vést k negativním důsledkům. I malé množství alkoholu může zvýšit riziko nežádoucích účinků.

Závěr

Při užívání léků je důležité být si vědom možných interakcí s potravinami. Konzultace s lékařem nebo lékárníkem může pomoci předejít snížení účinnosti léčby a potenciálním komplikacím. Pečlivým plánováním stravy a dodržováním doporučení odborníků zajistíte co nejefektivnější léčbu.


Tento článek připravila redakce webu jazykovakompetence.cz, která poskytuje užitečné informace pro zdravý životní styl a výživu.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Jazykové kompetenční centrum

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: