Vědci objevili nečekaný přínos plastu v oceánu: i když znečišťuje, také pomáhá

Plastový odpad v oceánech je jedním z největších environmentálních problémů současnosti. Zatímco negativní dopady plastů na mořský ekosystém jsou dobře zdokumentovány, nedávná studie přináší překvapivé zjištění: plasty v oceánu mohou mít i pozitivní účinky. Tento neočekávaný objev učinil tým vědců z ETH Zürich a organizace The Ocean Cleanup pod vedením Petera Fischera, o čemž informoval časopis Physics of Fluids.

Výzkum vlivu mikroplastů na mořskou pěnu

Během studie vědci zkoumali, jak mikroplasty ovlivňují tvorbu a vlastnosti mořské pěny. Zjistili, že přítomnost mikroplastů způsobuje zvýšení výšky a stability mořské pěny, zejména při malých vlnách. To je způsobeno tím, že mikroplasty mění povrchové napětí vody, podobně jako přírodní povrchově aktivní látky (surfaktanty).

„Mikroplasty, spolu s přírodními surfaktanty, ovlivňují mořskou pěnu tím, že mění povrchové napětí vody,“ vysvětlil Peter Fischer. „To vede k tvorbě vyšší a stabilnější pěny, což může mít významné dopady na oceánské procesy.“

Mořská pěna a její role v ekosystému

Mořská pěna hraje důležitou roli v několika klíčových procesech oceánského ekosystému:

  • Tvorba oblaků: Mořská pěna napomáhá tvorbě aerosolů, které se dostávají do atmosféry a působí jako kondenzanční jádra pro tvorbu oblaků. Více mořské pěny může vést k většímu množství oblaků, což ovlivňuje klimatické podmínky a počasí.
  • Výměna plynů: Pěna na hladině oceánu zvyšuje plochu styku mezi vodou a vzduchem, což usnadňuje výměnu plynů, jako je kyslík a oxid uhličitý. To je klíčové pro udržení rovnováhy v mořském ekosystému a pro život mořských organismů.

Zvýšení množství mořské pěny díky mikroplastům tedy může mít pozitivní dopad na tyto procesy. Nicméně je důležité zdůraznit, že to neznamená, že by plasty v oceánu byly celkově prospěšné.

Mikroplasty a odraz ultrafialového záření

Dalším zjištěním studie je, že mikroplasty na povrchu vody odrážejí ultrafialové (UV) záření. To má dvojí efekt:

  • Ochrana mořského života: Odraz UV záření může chránit některé mořské organismy před škodlivými účinky silného slunečního záření.
  • Podpora tvorby mořské pěny: Snížení intenzity UV záření může ovlivnit chemické procesy na povrchu vody, což podporuje tvorbu pěny.

Toto zjištění naznačuje, že mikroplasty mohou mít komplexní vliv na oceánský ekosystém, který zahrnuje jak negativní, tak pozitivní aspekty.

Globální problém znečištění plastem

Přestože studie odhalila některé potenciálně pozitivní účinky mikroplastů, nelze opomíjet rozsáhlé negativní dopady plastového znečištění:

  • Ohrožení mořských organismů: Plasty mohou způsobit udušení, zranění nebo smrt mnoha mořských živočichů, kteří je omylem považují za potravu.
  • Bioakumulace toxinů: Mikroplasty mohou absorbovat toxické látky, které se pak hromadí v potravním řetězci, což ohrožuje zdraví mořských i suchozemských organismů, včetně lidí.
  • Ekonomické dopady: Znečištění plastem má negativní vliv na rybolov, turistiku a další odvětví závislá na zdravých oceánech.

Původ plastů v oceánech

Je známo, že 90 % plastů se do světových oceánů dostává prostřednictvím pouhých deseti řek. Tyto řeky jsou:

  1. Žlutá řeka (Huang He)
  2. Jang-c’-ťiang
  3. Indus
  4. Ganga
  5. Amur
  6. Mekong
  7. Perlová řeka (Zhujiang)
  8. Chaj-che
  9. Niger
  10. NíL

Tyto řeky protékají hustě osídlenými oblastmi s nedostatečnou infrastrukturou pro správu odpadu, což vede k vysokému množství plastového odpadu, který se dostává do oceánů.

Výzvy a budoucí výzkum

Objev týmu Petera Fischera otevírá nové otázky ohledně role mikroplastů v oceánském ekosystému. Je důležité pochopit, jak vyvážit potenciální pozitivní efekty s jasnými negativními dopady znečištění plastem.

Budoucí výzkum by se měl zaměřit na:

  • Detailnější pochopení chemických a fyzikálních procesů ovlivněných mikroplasty.
  • Dlouhodobé dopady zvýšené mořské pěny na klimatické systémy.
  • Strategie pro snížení plastového znečištění při zachování zdravého oceánského ekosystému.

Závěr

Zatímco tato studie přináší nové poznatky o komplexní roli mikroplastů v oceánech, neměla by být interpretována jako ospravedlnění pokračujícího znečišťování plastem. Ochrana mořského prostředí zůstává klíčovou prioritou. Je nezbytné pokračovat v úsilí o snižování plastového odpadu, zlepšování recyklačních procesů a vývoji biologicky rozložitelných materiálů.

Co můžeme udělat my?

Každý z nás může přispět k ochraně oceánů tím, že:

  • Snížíme spotřebu jednorázových plastů.
  • Správně třídíme a recyklujeme odpad.
  • Podporujeme iniciativy a organizace zaměřené na čištění oceánů.
  • Zvyšujeme povědomí o problému plastového znečištění mezi svými blízkými.

Tento článek připravila redakce webu jazykovakompetence.cz, která se věnuje poskytování informací o aktuálních vědeckých objevech a ekologických tématech.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Jazykové kompetenční centrum

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: