Rozdíly mezi pasterizovaným a sterilizovaným mlékem: Které je pro vás lepší?

Mléko je jednou z nejzákladnějších potravin, které najdeme téměř v každé domácnosti. Při nákupu mléka v obchodě se často setkáváme s termíny jako pasterizované a sterilizované mléko. Možná jste se někdy ptali, jaký je mezi nimi rozdíl a které z nich je pro vás vhodnější. V tomto článku se podrobně podíváme na procesy pasterizace a sterilizace, jejich vliv na nutriční hodnotu mléka a poradíme vám, jaké mléko si vybrat.

Co je pasterizace mléka?

Pasterizace je proces tepelného zpracování mléka, jehož cílem je zničit škodlivé mikroorganismy, aniž by došlo k výrazné ztrátě nutričních hodnot. Tento proces byl pojmenován po francouzském vědci Louisi Pasteurovi, který jej vyvinul v 19. století.

Metody pasterizace

Pasterizace mléka se provádí třemi hlavními způsoby:

  1. Dlouhodobá pasterizace: Mléko se zahřívá na teplotu 63–65 °C po dobu 30 minut. Tato metoda je šetrná a zachovává většinu vitamínů a minerálů.
  2. Krátkodobá pasterizace: Mléko se zahřívá na 72–75 °C po dobu 15–20 sekund. Jedná se o nejběžnější metodu používanou v průmyslu.
  3. Vysokoteplotní pasterizace: Mléko se rychle zahřeje na 85–90 °C bez výdrže. Tato metoda účinněji ničí bakterie, ale může mírně ovlivnit chuť mléka.

Výhody pasterizace

  • Zachování nutričních hodnot: Pasterizace minimalizuje ztrátu vitamínů a minerálů, takže mléko si zachovává svou výživovou hodnotu.
  • Bezpečnost: Ničí většinu patogenních mikroorganismů, což snižuje riziko onemocnění.
  • Dostupnost: Pasterizované mléko je běžně dostupné v obchodech a má relativně dlouhou trvanlivost.

Trvanlivost pasterizovaného mléka

Neotevřené pasterizované mléko můžete skladovat v lednici až 14 dní. Po otevření je však doporučeno spotřebovat jej do 48 hodin, aby se zabránilo množení bakterií.

Co je sterilizace mléka?

Sterilizace je proces, při kterém se mléko zahřívá na mnohem vyšší teploty než při pasterizaci, s cílem zničit všechny mikroorganismy, včetně spór bakterií. Tento proces zajišťuje delší trvanlivost mléka, ale může mít vliv na jeho nutriční hodnotu a chuť.

Jak probíhá sterilizace?

Mléko se zahřívá na teplotu nad 130 °C po dobu 20–30 minut. Tímto způsobem se dosáhne téměř úplné sterilizace produktu.

Výhody a nevýhody sterilizace

  • Výhody:
    • Velmi dlouhá trvanlivost – neotevřené sterilizované mléko může vydržet až 6 měsíců při pokojové teplotě.
    • Bezpečnost – téměř úplné odstranění všech mikroorganismů.
  • Nevýhody:
    • Ztráta některých vitamínů a minerálů, zejména tepelně citlivých vitamínů jako je vitamín C a některé vitamíny skupiny B.
    • Změna chuti – mléko může mít mírně karamelizovanou nebo „vařenou“ chuť.
    • Snížená nutriční hodnota – mléko po sterilizaci má nižší obsah některých esenciálních živin.

Ultrapasterizace: Kompromis mezi pasterizací a sterilizací

Ultrapasterizace (UHT – Ultra High Temperature) je moderní metoda zpracování mléka, která kombinuje výhody pasterizace a sterilizace.

Proces ultrapasterizace

Mléko se rychle zahřívá na teplotu 135–150 °C po dobu 2–4 sekund a poté se rychle ochladí. Tento krátký čas vystavení vysoké teplotě umožňuje zničit mikroorganismy při zachování většiny nutričních hodnot.

Výhody ultrapasterizovaného mléka

  • Dlouhá trvanlivost: Neotevřené mléko lze skladovat několik měsíců při pokojové teplotě.
  • Zachování nutričních hodnot: Krátké vystavení teplotě minimalizuje ztrátu vitamínů a minerálů.
  • Pohodlí: Není nutné skladovat v chladničce před otevřením.

Které mléko je pro vás nejlepší?

Výběr mezi pasterizovaným, sterilizovaným a ultrapasterizovaným mlékem závisí na vašich potřebách a preferencích.

Pasterizované mléko

Pokud hledáte mléko s nejvyšší možnou nutriční hodnotou a nevadí vám kratší trvanlivost, pasterizované mléko je pro vás ideální. Je vhodné pro každodenní konzumaci a obsahuje všechny důležité vitamíny a minerály.

Sterilizované mléko

Pro ty, kteří potřebují mléko s velmi dlouhou trvanlivostí a nekladou důraz na nutriční hodnotu, je sterilizované mléko vhodné. Může být užitečné při cestování nebo v situacích, kdy není dostupné chlazení.

Ultrapasterizované mléko

Ultrapasterizované mléko představuje kompromis mezi kvalitou a trvanlivostí. Zachovává většinu nutričních hodnot a zároveň nabízí delší dobu skladování. Je ideální pro ty, kteří chtějí mít zásobu mléka doma bez nutnosti častých nákupů.

Závěr

Oba procesy, pasterizace i sterilizace, mají své místo v potravinářském průmyslu a slouží k zajištění bezpečnosti mléka pro spotřebitele. Pokud vám záleží na nutriční hodnotě a čerstvé chuti, sáhněte po pasterizovaném mléce. Jestliže potřebujete mléko s dlouhou trvanlivostí, může být sterilizované nebo ultrapasterizované mléko lepší volbou. Vždy však dbejte na kvalitu a původ mléka a čtěte informace na obalu.


Tento článek připravila administrace webu jazykovakompetence.cz, která se snaží poskytovat užitečné a aktuální informace pro zdravý životní styl a informovaná rozhodnutí spotřebitelů.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Jazykové kompetenční centrum

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: