Dva bezplatné ingredience na dně květináče: Orchideje kvetou jako Amorovy šípy – zakoupený substrát můžete vyhodit

Orchideje jsou jedny z nejkrásnějších a nejoblíbenějších pokojových rostlin, které okouzlují svými exotickými květy. Mnoho lidí si je pořizuje v květinářstvích, avšak často se stává, že po krátké době začnou uvadat a postupně uhynou. Zkušení pěstitelé vědí, že klíčem k úspěšnému pěstování těchto náročných rostlin je správná péče hned od počátku, zejména pak přesazení ihned po zakoupení.

Proč orchideje po zakoupení chřadnou

Při koupi orchideje v obchodě je rostlina často zasazena v substrátu, který není pro dlouhodobé pěstování vhodný. Výrobci a prodejci používají různé materiály, jako je rašelinový kvádr nebo dokonce pěnová houba, které slouží k udržení vlhkosti během přepravy a skladování. Tyto materiály však mohou způsobit přemokření kořenů, což vede k jejich hnilobě nebo naopak k vysychání rostliny.

Jak správně přesadit orchidej po zakoupení

Agronomka z Těmirjazevské akademie, Ksenia Davydova, radí, jak orchidej správně přesadit a podpořit její bohaté kvetení bez nutnosti nákupu drahých specializovaných substrátů, které často obsahují rašelinu zbytečnou pro orchideje.

Příprava vhodného substrátu

Pro přípravu ideálního substrátu pro orchideje potřebujete pouze dva bezplatné přírodní materiály:

  • Borová kůra: Sbírejte ji v lese z padlých nebo odumřelých stromů. Kůra by měla být čistá, bez známek hniloby nebo plísní.
  • Mech rašeliník (sphagnum): Najdete ho v bažinatých oblastech a jehličnatých lesích. Vytváří měkké, pružné polštáře, ze kterých lze snadno odebrat jednotlivé trsy.

Příprava materiálů

Nasbíranou borovou kůru a mech je nutné před použitím připravit:

  • Sušení: Oba materiály důkladně osušte na slunci nebo v dobře větraném prostoru. Tím zabráníte růstu nežádoucích mikroorganismů.
  • Dezinfekce: Pro odstranění případných škůdců a patogenů můžete kůru převařit ve vodě po dobu 10–15 minut a poté opět usušit.
  • Drcení: Suchou kůru a mech nasekejte na menší kousky pomocí zahradnických nůžek nebo nože. Velikost by měla být přibližně 1–2 cm.

Přesazení orchideje

Při samotném přesazování postupujte následovně:

  • Opatrně vyjměte orchidej z původního květináče. Dávejte pozor, abyste nepoškodili kořeny.
  • Odstraňte veškerý původní substrát, zejména pěnové houby, rašelinové kvádry nebo jiné materiály, které byly u kořenů.
  • Prohlédněte kořeny a odstraňte suché, shnilé nebo poškozené části sterilními nůžkami.
  • Připravte si průhledný plastový květináč s otvory pro odtok vody. Orchideje preferují světlo i pro kořeny.
  • Na dno květináče umístěte vrstvu větších kousků kůry pro lepší odvodnění.
  • Umístěte rostlinu do květináče a postupně zasypávejte připraveným substrátem. Lehce poklepávejte květináčem, aby se substrát rovnoměrně rozložil kolem kořenů.

Péče po přesazení

Po přesazení orchidej nezalévejte ihned. Počkejte alespoň 2–3 dny, aby se případné rány na kořenech zahojily a snížilo se riziko infekce. Poté začněte s mírným zaléváním a postupně se vraťte k běžnému režimu péče.

Výhody vlastnoručně připraveného substrátu

Použití domácího substrátu má několik výhod:

  • Přirozené prostředí: Substrát napodobuje přirozené podmínky, ve kterých orchideje rostou v tropických lesích.
  • Úspora nákladů: Nemusíte kupovat drahé komerční substráty, které mohou obsahovat nevhodné složky.
  • Kontrola kvality: Víte přesně, co substrát obsahuje, a můžete se vyhnout chemickým přísadám.

Tipy pro bohaté kvetení orchidejí

Aby vaše orchideje kvetly hojně a pravidelně, věnujte pozornost následujícím aspektům péče:

  • Světlo: Orchideje potřebují dostatek rozptýleného světla. Umístěte je na východní nebo západní okno, ale vyhněte se přímému slunci.
  • Zálivka: Zalévejte jednou týdně ponořením květináče do vody na 10–15 minut. Poté nechte důkladně okapat.
  • Vlhkost vzduchu: Udržujte vyšší vlhkost vzduchu, ideálně kolem 50–70 %. Můžete použít zvlhčovač nebo umístit misku s vodou poblíž rostliny.
  • Hnojení: Používejte speciální hnojiva pro orchideje v poloviční koncentraci každé 2–3 týdny během vegetačního období.
  • Teplota: Orchideje preferují denní teploty kolem 20–25 °C a noční pokles na 16–18 °C.

Kde najít mech rašeliník

Mech rašeliník roste v bažinatých oblastech a jehličnatých lesích. Vytváří měkké, pružné polštáře, ze kterých lze snadno odebrat jednotlivé trsy. Při sběru dbejte na ochranu přírody a sbírejte pouze malé množství z různých míst, aby nedošlo k narušení ekosystému.

Závěr

Přesazení orchideje do správného substrátu je klíčem k jejímu zdraví a bohatému kvetení. Využitím jednoduchých a dostupných materiálů, jako je borová kůra a mech rašeliník, můžete vytvořit ideální prostředí pro svou rostlinu. Díky tomu orchideje vykvetou s nádhernou hojností, která potěší každého milovníka těchto exotických květin.

Tento článek připravila redakce webu jazykovakompetence.cz, který se zaměřuje na zlepšování jazykových dovedností a poskytuje užitečné informace pro každodenní život. Doufáme, že vám naše rady pomohou v péči o vaše orchideje a přinesou radost z jejich pěstování.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Jazykové kompetenční centrum

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: